Skip to main content
Blogi

Tytön sukuelinten silpominen 

By 7.2.2019No Comments2 min read

Jo pelkkä käsite on raskas, jotenkin kai häpeällinen lausuttavaksi ääneen. Huomasin, että harva meistä käytti siitä puhuessaan. ”Se asia”, ”toimenpide”, sellainen teko naiselle” ja niin edelleen.

Teossa naiselta poistetaan kaikki ulkoiset sukuelimet. Niitä vaihtoehtoisesti voidaan viillellä, polttaa tai syövyttää.

Ja juuri siksi, koska aihe on niin vaikea, siitä pitää puhua. Ilmiö on olemassa Suomessa. Suomessa asuu arviolta noin 10 000 silpomisen läpikäynyttä tyttöä tai naista ja noin 650– 3080 silpomisuhan alla olevaa tyttöä. Näin arvioi THL:n uusi, eilen julkistettu ilmiön torjumiseen keskittyvä toimintaohjelma.

Kutsuin eilen koolle uskonnollisten yhteisöjen johtajia ministeriöön. Edellisen kerran vastaava ministeritapaaminen oli järjestetty 1990-luvulla.

Uskonnollisilla johtajilla on suuri valta asiassa – siitä huolimatta, vaikka islamin virallinen oppi ei tyttöjen sukuelinten silpomiseen kannusta tai mitenkään rohkaise. Kulttuuritraditio istuu joillakin silti yhä syvässä.

Suomessa tyttöjen sukuelinten silpominen on kielletty laissa. Se on rikos. Erikoista ja kummallista on se, että yhtään tälläistä tekoa ei ole tuomittu oikeusasteilla.

Eli:

– Tyttöjen sukuelinten silpominen on rikos.

– Tyttöjen sukuelimiä silvotaan Suomessa tai lähetetään tyttöjä maastamme alkuperäiseen kotimaahan leikeltäväksi.

– Yhtään tapausta asiassa ei ole tuomittu.

Yhdessä uskontojen johtajien, kansalaisjärjestöjen edustajien, Tehyn, THL:n ja muiden kanssa totesimme ennaltaehkäisyn tässäkin asiassa tärkeäksi. Miten asia otetaan puheeksi neuvolassa? Mitä puhutaan vanhemmille synnytyssairaalassa tyttövauvan synnyttyä? Miten kouluterveydenhuolto osaisi tunnistaa riskitekijöitä ja seurata asiaa? Mikä on nuorisotyön rooli, miten toimii lastensuojelu, joka saa epäilystä ilmoituksen?

Tavoitteemme on Suomi, jossa yhdenkään tytön alapää ei tule siivotuksi. Toimenpide on hengenvaarallinen, mieletön. Kyse on lapsen oikeuksista – silvotut ovat alaikäisiä. Ja naisen oikeudesta koskemattomuuteen ja terveyteen.

Tämä on ihmisoikeusasia. Suomi ei saa hyväksyä ilmiötä, se ei kuulu tasa-arvokäsitykseemme.