Blogi 30.8.2020

UPM:n Kaipolan paperitehtaan sulkemispäätöksen jälkeen julkisuudessa on sadellut syytöksiä suuntaan ja toiseen.

Ne eivät auta mitään. Niistä ei synny yhtään uutta työpaikkaa, ei edes hetken lohtua. Suuryrityksen ratkaisua voi pitää epäreiluna ja kohtuuttomana, mutta sekään ei muuta tosiseikkaa siitä, että kansainvälisessä vertailussa kilpailukyky on ratkaisevan tärkeää.

Tarvitaan yhteistyötä. Tarvitaan ratkaisuja. Tilanne on vakava. Suomalaiset yrittäjät ja yritykset kaikkiaan ovat kohdanneet vuonna 2020 vaikeimmat olosuhteet vuosikymmeniin.

Ennen kaikkea poliitikkojen tehtävä on luoda keskisuomalaisille uutta toivoa, kirjoittaa uusi tarina heidän kanssaan. Valtion tehtävä on koota ja rakentaa, ei syytellä ja rikkoa siltoja.

Rakennemuutosalueiden ratkaisuksi ei riitä työvoimapalvelut, vaan yrittäjyys ja uudet työpaikat. Äkillisessä rakennemuutoksessa menneestä on oppi: on toimittava nopeasti.

Kun reilu kymmenen vuotta sitten finanssikriisin myötä rakennemuutosalueita syntyi kuin sieniä sateella, valtio satsasi erilaisilla tukitoimilla ja alueiden toimijat yhteen kokoamalla siihen, että mahdollisimman moni työllistyisi tuottoisille aloille.

Näin toimittiin vastaavissa tilanteissa reilut kymmenen vuotta sitten Kajaanissa. Paperitehtaan sulkeminen oli silloinkin raaka isku. Renforsin rantaan syntyi yrityspuisto, monipuolinen osaamisen klusteri, johon valtiokin sijoitti omat supertietokoneensa tehdashalleihin. Irtisanotuista valtaosa työllistyi Kajaanissa parissa vuodessa.

Sama tapahtui muutama vuosi myöhemmin Salossa Varsinais-Suomessa – Nokian toimintojen lopettaminen vei tuhansia työpaikkoja mukanaan. Nokian oman siltaohjelman tuella työntekijät löysivät työvuosinaan hankkimansa osaamisen ympärille uutta tuotekehitystä ja kasvua. Monesta tuli yrittäjä.

Näiden onnistuneiden uusien alkujen taustalla on vahva yksityisen yrittäjyyden, korkeakoulutuksen ja julkisen puolen yhteistyö. Se on vauhdittanut kasvua. Myös tehtaan alueen päättäjät ja kunnat ovat sitoutuneet mukaan. Ja totta kai on tarvittu valtion rahoitusta muutoksen tueksi.

Siksi vahva viestini on: budjettiriihestä teollisuutta ja vientiä tukevia päätöksiä. Muutosalueille turvaa ja uuden alun näkyjä. Poliittisiin puheisiin vähemmän syyttelyä ja menneiden kaivelua, enemmän tilannetajua ja uuden luomista.

Yrittäjien ansiosta Suomessa on työpaikkoja ja verotuloja.