Keskustan kansanedustajat Hanna Kosonen, Hannakaisa Heikkinen ja Annika Saarikko esittävät, että poistuvan makeisveron tilalle on pikaisesti otettava käyttöön laajempi sokerivero. Makeisten ja jäätelön valmistevero poistetaan ensi vuoden alussa, koska EU:n komissio on kanteluiden jälkeen ilmoittanut, että vero on valtiontukisääntöjen vastainen ja vääristää kilpailua samankaltaisten tuotteiden välillä. Makeisvero ohjaisi valmistusta samankaltaisiin verottomiin tuotteisiin ja siten vääristi kilpailua. Valtio menettää veron poistumisen myötä yli 250 miljoonan euron verotuotot.
– Makeisveroa peritään suklaasta, mutta ei esimerkiksi suklaakekseistä. Käytännössä samat tuotteet siis siirtyivät vain kaupassa eri hyllyille. Uusi vero tulee laatia laajemmaksi sokeriveroksi, jossa kaikki lisättyä sokeria sisältävät tuotteet ovat veron alla. Sokerin haitat paljastuvat tutkimuksissa kaiken aikaa suuremmiksi. Terveydelle vaaralliselle ruoka-aineelle on syytä asettaa haittavero, toteaa Kosonen.
– Liikalihavuus, kakkostyypin diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit ovat jo nyt globaali vitsaus, joka nakertaa isoja lovia kansantalouksiin. Xylitolpurukumi oli aikoinaan loistava suomalainen innovaatio.Nyt meillä olisi mahdollisuus terveysperustaisen sokeriveron muodossa kirittää suomalaista elintarvike- ja makeisteollisuutta vastaaviin innovaatioihin. Esimerkiksi Valiohan on jo näyttänyt hyvää esimerkkiä tuotekehittelyssään, Hannakaisa Heikkinen toteaa.
– Nyt käytössä ollut valmistevero on ohjannut suomalaisten sokerikäyttäytymistä toivottavaan suuntaan. Siksi työtä terveysperustaisen verotuksen kehittämisen puolesta on jatkettava. Erityinen syy on lasten lisääntynyt lihavuus, jonka suunnan muutokseen Suomi on sitoutunut, Saarikko sanoo.
Kansanedustajien mukaan makeisveron poisto on turha veropohjan kavennus, joka voitaisiin kompensoida sokeriverolla. Sokerivero ei kohdistuisi vain makeisiin ja jäätelöön vääristäen kilpailua, vaan kaikkiin lisättyä sokeria sisältäviin ravitsemuksellisesti turhiin elintarvikkeisiin.
Esimerkiksi Iso-Britannia suunnittelee sokeriveron käyttöönottoa ja myös Maailman terveysjärjestö on suosittanut erityisesti sokerijuomien lisäveroa. Kotimaassa muun muassa Evira kannattaa terveysperusteista sokeriveroa.