Skip to main content
BlogiYleinen

Kupittaan sairaalan tapahtumat tutkittava perinpohjaisesti

By 18.2.2016No Comments2 min read

Keskustan kansanedustaja, turkulainen kaupunginvaltuutettu Annika Saarikko kuvaa Turun Sanomien uutisoimia tapahtumia Kupittaan sairaalassa järkyttäväksi ja iäkkäiden ihmisten hoitoa siellä ehdottoman epäasianmukaiseksi.

Laitoshoidon menneisyydeksi luultu kulttuuri revähti suuren yleisön silmille. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuva Saarikko pitää uutisen synkimpänä tietona sitä, että sairaalan johto tai kaupungin virkamiesjohto ei käytännössä reagoinut vuosia jatkuneisiin tapahtumiin.

– Iso ja nyt kotikaupungissani konkretisoitunut ongelma on, että terveydenhuoltolaissa ei ole ilmoitusvelvollisuutta asiakkaan palvelujen toteuttamiseen liittyvistä epäkohdista. Sosiaalihuollossa tälläinen on. On syytä kysyä, tarvitaanko terveydenhuoltolakiinkin sellainen vai voimmeko vuonna 2016 luottaa siihen, että inhimillinen kohtelu on ydin ja lähtökohta ikäihmisten hoidossa, Saarikko pohtii.

Saarikko kiittelee Valviran ja Aluehallintoviraston ripeää toimintaa potilasturvallisuuden takaamiseksi nyt asian tultua ilmi.

– Ongelma on se, että virheistä ei ilmoitettu aiemmin, vaan tarvittiin tiedotusvälineet julkaisemaan nämä ihmisarvoa loukkaavat teot ja tekemättä jättämiset. On selvää, että asianosaiset henkilöt on saatettava asiasta vastuuseen.

Kansanedustaja pitää välttämättömänä, että osana sote-uudistusta yksityisen ja julkisen terveydenhuollon valvontakäytännöt yhtenäistetään. Omavalvontaa on syytä lisätä, mutta se ei aina riitä.

Annika Saarikko toimii myös eduskunnan parlamentaarisen mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan puheenjohtajana.

– Sipilän hallitus on luvannut tuoda tällä vaalikaudella uuden lain itsemääräämisoikeuteen liittyen. Laki on kaivattu ja tärkeä selkänoja esimerkiksi muistisairaan tai mielenterveysongelmista kärsivän potilaan ihmisarvoiseen kohteluun. Samalla se olisi nykyistä selkeämpi ohjenuora henkilökunnan velvoitteisiin ja oikeuksiin.