Skip to main content
Blogi

Näkövammaisten käsityötoiminnan lopettaminen on epäinhimillinen päätös

By 6.2.20159 helmikuun, 2015No Comments2 min read

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Annika Saarikko on tyrmistynyt siitä, että raha-automaattiyhdistys (RAY) on lopettamassa kokonaan näkövammaisten käsityötoiminnan avustamisen. Sosiaali- ja terveysministeriö päätti RAY:n ehdottamista avustuksista eilen torstaina. Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rätyn johdolla näkövammaisten käsityötoiminnalle ei myönnetty euroakaan.

Saarikon mukaan tuen lakkautus on täysin vailla perusteita. RAY on tukenut vammaisten käsityötoimintaa jo pitkään. Vuonna 2014 avustus oli 774 000 euroa.

– Kaikki työ ja toimeliaisuus ovat arvokasta. STM:n päätös on täysin vastaan sitä periaatetta, että kaikki ihmiset pidetään yhteiskunnan kelkassa. Päätöksen perusteet ovat erittäin huterat, Annika Saarikko sanoo.

Näkövammaisten Keskusliiton on arvioinut lakkautuksen koskevan useita satoja näkövammaisia ihmisiä. Järjestö arvioi avustusleikkauksen merkitsevän toteutuessaan yhteiskunnan tukeman näkövammaisten käsityötoiminnan alasajoa. Viime vuoden loppuun Sokeva-käsityö on pystynyt tarjoamaan Raha-automaattiyhdistyksen tuella materiaali- ja koulutuspalveluita tasapuolisesti lähes joka puolella maata.

– Toiminnan lakkauttaminen on kokonaisuudessaan epäinhimillinen ratkaisu. Käsityötoiminnalla on ollut erityisen merkittävä rooli kuntouttavana työtoimintana. Se ehkäisee syrjäytymistä ja antaa mielekästä, merkityksellistä tekemistä. Toiminnalla on myös tärkeä yhteiskunnallinen ulottuvuus.

Saarikon mukaan tuen lakkauttamista on perusteltu sillä, että käsityötoiminnan tuotteet, kuten rottinkikalusteet ja korit, kilpailisivat tehdasvalmisteiden tuotteiden kanssa.

– EU-määrityksillä tätä ei voi perustella, vaan tässä on käytettävä järkeä. Toiminta ei vääristä kilpailua.

Tiedote 6.2.2015