Tiedote 23.2.2015
Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko

Pääministeri Alexander Stubb myönsi sunnuntaina, että hallitus on epäonnistunut. On myönteistä, että Stubb vihdoin tunnustaa tosiasioita. Suomi on poikkeuksellisen vakavissa ongelmissa, ja tärkeät uudistukset ovat tekemättä. Sinipunahallituksen neljä vuotta on käytännössä kulunut hukkaan.

Tekemättömyys, ongelmien siirtely ja päähallituspuolueiden keskinäinen torailu ovat hallinneet etenkin viimeistä kahdeksaa kuukautta, pääministeri Stubbin kaudella. Vielä on kuitenkin aikaa toimia yhdessä. On ensiarvoisen tärkeää ja toivottavaa, että puolueet yhteistyössä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ponnistelevat yhteisen ratkaisun löytymiseksi sote-uudistuksessa. Jotakin pitää saada valmiiksi – ensi vaalikaudelle riittää muutoinkin hommaa yllin kyllin. Sote-uudistus koskee jokaista suomalaista vuosikymmeniksi eteenpäin.

Talouden vakava tilanne ja sen myötä kasvava eriarvoisuus haastavat jokaisen puolueen kertomaan kevään vaaleissa todellisen vaihtoehtonsa. Vaalien myötä punnitaan myös politiikan uskottavuutta. Ihmisten odotukset ovat päättyvän vaalikauden jälkeen perustellusti korkealla. Seuraavalta hallitukselta ja sen pääministeriltä tarvitaan johtajuutta, konkreettisia päätöksiä ja keskinäistä luottamusta.

Suomella ei ole enää toista kertaa varaa hukata neljää vuotta. Maa tarvitsee uuden suunnan. Siitä, suunnanmuutoksesta ja Suomen pelastamisesta, huhtikuun eduskuntavaaleissa on kysymys. Laman, velkaantumisen ja suurtyöttömyyden kierre on kyettävä katkaisemaan. Vain siten palvelutkin voidaan turvata.

Kaikki alkaa luottamuksen palauttamisesta. Suomi tarvitsee uudistavan yhteiskuntasopimuksen, jonka tavoitteena on oltava kilpailukyvyn ja työllisyyden parantaminen. Samalla yhteiskuntasopimus on sopimus oikeudenmukaisuudesta edessä olevia hankalia päätöksiä tehtäessä.