Skip to main content
BlogiYleinen

Perustulokokeilulla kohti toimivampaa sosiaaliturvaa

By 30.3.2016No Comments2 min read

TIEDOTE 30.3.2016

Keskustan Saarikko: Perustulokokeilulla kohti toimivampaa sosiaaliturvaa

Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko suhtautuu myönteisesti perustulokokeilun vaihtoehdoista tänään julkaistuun esiselvitykseen. Saarikon mukaan suomalainen sosiaaliturva tarvitsee kannustinloukkujen purkamista, selkeyttämistä sekä byrokratian ja paperisodan vähentämistä. Työn vastaanottaminen ei saa jäädä byrokratiasta kiinni.

– Perustulokokeilussa voimme kokeilla keskeisten perusetuuksien yhdistämistä tavalla, jossa työn ja sosiaaliturvan yhdistäminen helpottuu ja tukea tarvitsevan asema paranee.

Saarikko iloitsee myös siitä, että Sipilän hallituksen päättämä kokeilu perustulosta on saanut osakseen myönteistä kansainvälistä huomiota.

– Suomalainen hyvinvointiyhteiskuntamalli on ainutlaatuinen. Vielä kiinnostavammaksi sen tekee rohkeutemme uudistaa sitä yhteiskuntarakenteen muuttuessa.

Saarikon mukaan Keskustalle perustulokokeilu on tärkeä osa toimeliaisuuden esteiden poistamista ja byrokratian purkamista. Tavoitteena pitää olla, että sosiaaliturvan tukeutuvalle ihmiselle työn vastaanottaminen on aina kannattavaa ja vaivatonta.

– Tämä edellyttää uuden kokeilemista ja rohkeutta isoihinkin uudistuksiin. Perustulokokeilun avulla viemme pitkää keskustelua perustulosta vihdoinkin konkreettiseksi kokeiluksi ja pääsemme eteenpäin perusturvan uudistamisessa. Pidän hyvänä, että työryhmä ehdottaa kokeilun piiriin kaksi otantaa; satunnaista valtakunnallista joukkoa sekä alueellisempaa intensiivisempää otantaa.

Annika Saarikko ei halua hallituksen tyytyvän sosiaaliturvan kehittämisessä välttämättä vain perustulokokeiluun.

– Nyt on haettava ratkaisuja, jotka helpottavat sosiaaliturvaa tarvitsevan kansalaisen arkea ja tekevät työnteosta aina kannattavaa. Yksi sellainen voisi myös olla erilaisten asumistukien yhdistäminen ja siten mallin yksinkertaistaminen.

Lisätietoja:

Annika Saarikko, p. 040 7446 770