Kansallinen rokotusohjelma on hävittänyt merkittävän määrän yleisiä ja tappavia tauteja

Suomesta. Meillä on jo kokonaisia sukupolvia, joiden elämään tarttuvat taudit eivät onneksi ole kuuluneet. Taustalla on terveydenhuollon ammattilaisten vahva ja pitkäkestoinen kansanterveystyö tarttuvien tautien torjumisen ja rokottamisen puolesta. Tärkeä osansa on ollut valtion rahallisella sitoutumisella. Pidän rokotteita yhtenä yhteiskuntamme merkittävimmistä terveysinvestoinneista.

Vuosien myötä tuota terveysinvestointia on alettu kyseenalaistaa. Toisaalta on ollut ikäviä tapahtumia, kuten sikainfluenssarokotuksia seuranneet narkolepsiatapaukset, jotka ovat tehneet rokotteiden puolesta puhumisesta aiempaa varovaisempaa. Toisaalta on kyse rokotteita laajemmasta yhteiskunnallisesta ilmiöstä, jossa satunnaisilla mielipiteillä kyseenalaistetaan tieteellinen tieto ja asiantuntijat. Nämä vaihtoehtoiset totuudet ovat merkittävä haaste yleisesti kansanterveystyölle tulevaisuudessa.

Tarvitsemme ryhtiliikkeen rokotekattavuuden kohentamiseksi. Tarttuvien tautien ehkäisy on edelleen tehokas keino lisätä elinvuosia ja parantaa elämänlaatua. Kansallisella rokotusohjelmalla säästetään Suomessa vuosittain 100 miljoonaa euroa terveydenhuollon ja muita yhteiskunnan kuluja. Luku on vain karkea arvio. Raha on viisaampaa käyttää ennaltaehkäisyyn ja rokoteluottamuksen lisäämiseen kuin tautien hoitamiseen.

Rokottaminen tai rokottamatta jättäminen on vapaaehtoista ja lopulta siis jokaisen oma valinta, ellei kyse ole tartuntatautilain mukaisesta poikkeustilanteesta. Haluan luottaa valistuksen voimaan. Vetoan siksi yleisesti yhteisövastuuseen.  Rokottamatta jättäminen voi lisätä paitsi yksilön, myös yhteisön tautitaakkaa. Ennaltaehkäisy on konkreettisesti yhteistyötä.

Julkisen talouden niukassa tilanteessa kaikkien menoerien on oltava aukottomasti perusteltuja. Joudumme tekemään priorisointia myös terveyshyötyjä tuottavien toimenpiteiden kesken. Olen valtavan iloinen siitä, että viime vuosina on kyetty satsaamaan myös uusiin kansallisiin rokotteisiin, tuoreimpana vesirokkoa vastaan.

Rokotteisiin sijoitettu euro maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Sairauden välttäminen on lisäksi yksittäiselle ihmiselle arvo, jota ei voi rahassa määrittää. Siksi rokotteet ovat tulevaisuudessakin kannattava investointi, jolla saavutetaan mahdollisimman paljon terveyttä. Rokotekattavuus ei kuitenkaan ole vain valtion yksipuolinen sijoitus, vaan se on kokonaisuus, johon tarvitaan ammattilaiset, päättäjät ja kansalaiset yhteiseen rintamaan. Kutsu on esitetty ja avoin kaikille.

 

Kolumni on julkaistu Mediuutisissa.