Ympäristöministeri Kimmo Tiiikainen on jakanut hallitusohjelman kärkihankkeeseen ”Kiertotalouden läpimurto, vesistöt kuntoon” kuuluvaa hankerahoitusta. Päämääränä on erityisesti vähentää ravinteiden ja haitallisten aineiden kuormitusta vesiin.

Yksi ympäristöministeriön rahoituksen saajista on Littoistenjärven osakaskuntien hoitokunnan kunnostushanke. Keskustan turkulainen kansanedustaja Annika Saarikko on tästä hyvillään.

– Kokeilevassa hankkeessa toteutetaan Littoistenjärven kemikaalikäsittely veden fosforipitoisuuksien alentamiseksi. Vuosien varrella järven pelastamiseksi on kokeiltu monenlaista ja sitä on tutkittu paljon. Kemiallinen käsittely kuulostaa äkkiarvaten hurjalta, mutta on sittenkin esitetyistä vaihtoehdoista kaikkein lupaavin, Saarikko toteaa.

Saarikko korostaa, että huonoin vaihtoehto littoislaisille olisi toimettomuus.

– Järvi ja sen ympäristö on valtavan suosittu virkistysalue koko Turun seudulle. Siksi kokeilu on arvokas ja välttämätön.
Jotta valtakunnallisen vesienhoitosuunnitelman kunnianhimoiset tavoitteet toteutuvat, tarvitaan uusia ideoita. Parhaimmillaan Littoistenjärven toimet on myös myöhemmin monistettavissa muualle, hän korostaa.