Skip to main content
Blogi

Suomeen tarvitaan toinen tie koronatesteihin

By 15.8.2020No Comments3 min read

Blogi 15.8.2020

Ehdotan merkittävää koronatestaamisen lisäystä. On toimittava nopeasti.

Eri puolilta Suomea kuuluu huolestuttavia tietoja siitä, miten pitkät jonot koronatesteihin on – ja miten pitkään testin tulosta joutuu odottamaan.

Syyskauden alkaessa koulujen, päiväkotien ja työpaikkojen arjessa riskit tartunnoille kasvavat, myös normaalien kausiflunssien osalta.

Arvostan sitä, että suomalaiset tuntuvat noudattavan kiitettävällä tavalla ohjeita siitä, että työstä, oppilaitoksista ja harrastuksista on nyt jäätävä pois pientenkin oireiden vuoksi. Tämä yhtälö kuitenkin johtaa siihen, että tuota pikaa työelämämme ja sen tuottavuus haavoittuu valtavien poissaolomäärien vuoksi.

Nyt testaamiseen kokonaisuteen voi nyt kulua pahimmillaan viikon päivät. Testaamisen ja niiden tulosten odottamisella on myös inhimillinen hintansa.

Emme voi jatkaa näin. Selvisimme hienosti keväästä – ja nyt on aika varmistaa, että pärjäämme kansakuntana syksylläkin.

Meidän on tehtävä kaikkemme, että vaihtoehdoksi ei jää vain Suomi kiinni -malli.

THL:n johto on ehdottanut (HS 1.8.2020) testaamisen vahvistamista rinnakkaisjärjestelmällä.
Lisätestaamiseen oppia voidaan ottaa niin Tanskasta kuin Etelä-Koreastakin. Niissä laaja testaaminen on viruksen torjunnan kovaa ydintä.

Kannatan samaa myös Suomeen. Meillä ei ole päivääkään hukattavaksi tässä asiassa.

Väestötestaaminen toimii varsinaisen terveydenhuollon rinnalla. Lääkärin lähetettä ei väestötestiin tarvittaisi. Kuka tahansa voi hakeutua oma-aloitteisesti koronatestiin, vaikka olisi oireeton. Tämä auttaisi katkaisemaan tartuntaketjuja jo ennakolta, koska myös oireettomat voivat tartuttaa.

Tämä kaikki voitaisiin toteuttaa esimerkiksi julkisen ja yksityisen terveydenhuollon yhteistyönä. Tulosten raportoinnissa testatulle teknologia voisi tulla avuksi, jokaisen oman Kanta-rekisterin kautta.

Viruksesta vakavammin oirehtiville terveydenhuollon ammattilaisten apu olisi toki yhä ainut vaihtoehto.
Väestötestaamisen ydin olisi järkevää sijoittaa ulkomaan matkustamisen reiteille; satamiin ja lentokentille, joihin juuri nyt suurin uhka ja huoli kohdistuu.

Lisäksi drive in -testipisteitä voitaisiin sijoittaa eri puolille, erityisesti tautialttiisiin väestökeskittymiin. Järjestökenttä voitaisiin kutsua mukaan talkoisiin yhteisen hyvän puolesta.
On syytä pikaisesti selvittää rinnakkaisen testaamisen kustannushyödyt ja vaikuttavuus. Kuten THL:n johtokin on todennut, ratkaisu ei ole halpa. Mikään koronatestaaminen ei ole halpaa. Mutta ilmaista ei ole myöskään jatkuvat poissaolot työstä, saati Suomen sulkeminen.

Valtion tulisi ottaa testaamisen kustannukset katettavaksi. Asiaa helpottaisi se, että sujuvan automaation ja tietojenkäsittelyn pystyttämiseen Suomessa riittää sekä tutkimus- että yrityspuolella osaamista. Kaikki osaajat kannattaisi ottaa hankkeeseen mukaan.

Nopea ja helpon reitin testaaminen olisi kustannushyötyjensä lisäksi alkavan syksyn inhimillisyyden tae; iäkästä tai muuhun riskiryhmään kuuluvaa läheistä voisi käydä tervehtimässä, kun oma tuore testitulos olisi negatiivinen.