Skip to main content
BlogiYleinen

Suomesta tulee energiamurroksen edelläkävijä

By 20.12.2016No Comments2 min read

Sipilän hallitus on saanut valmiiksi energia- ja ilmastostrategian tuleville vuosikymmenille. Strategialla torjutaan ilmastonmuutosta, joka aiheuttaa muun muassa luonnonkatastrofeja, ruokapulaa ja pakolaisuutta. Strategialla Suomi ottaa edelläkävijän roolin energiamurroksessa. Fossiilisista polttoaineista siirrytään uusiutuviin biopolttoaineisiin.

Nyt puheista siirrytään tekoihin. Tuontiöljyn käyttö puolitetaan ja biopolttoaineen osuus nostetaan 30 prosenttiin. Suomi lopettaa ensimmäisenä maailmassa hiilen käytön kokonaan vuoteen 2030 mennessä.

Tuontipolttoaineiden sijasta jatkossa tuotamme enemmän energiaa itse, kotimaisin voimin. Samalla kun torjumme ilmastonmuutosta, luomme uusia työpaikkoja ja toimeentuloa koko Suomeen.

Suomalaisten metsien käyttöä lisätään kestävästi ja monimuotoisuudesta huolehtien. Metsien hyvästä hoidosta johtuen metsämme kasvavat enemmän kuin koskaan. Strategia tuo työtä metsäkoneen kuljettajille, teollisuuden työntekijöille, kemisteille, koko metsätalouden ketjulle alkutuotannosta huippuasiantuntijoihin. Metsästä tukit menevät jalostukseen ja puiden kuoret ja hakkuutähteet käytetään energian tuotantoon. Puusta saadaan jatkossa myös lääkkeitä ja tekstiilejä, ja muovituotteita korvataan puulla.

Energia- ja ilmastostrategia ohjaa myös tulevaisuuden liikennettä, rakentamista, asumista sekä sähkön- ja lämmöntuotantoa. Hallituksen ratkaisuja ovat bioenergia sekä mm. maatalouden ja teollisuuden jätteistä tuleva energia sekä aurinko- ja tuulienergia. Liikenne muuttuu hiljaisemmaksi, kun Suomessa on viidentoista vuoden kuluttua 250 000 sähköautoa ja vähintään 50 000 kaasukäyttöistä autoa.

Tulevaisuudessa kotitaloudet ja yritykset voivat toimia sähkön tuottajina. Edes tuuli- ja aurinkoenergian tuotannonvaihtelut eivät haittaa, kun akut paranevat ja energian varastointiin tulee mahdollisuuksia. Tämä varmistaa jatkuvan sähkön saannin.

Päästövähennystoimenpiteet antavat Suomella paljon uusia mahdollisuuksia. Ilmastonmuutoksen lisäksi Suomi voi nousta edelläkävijäksi innovaatioissa ja tuotekehityksessä liittyen esimerkiksi biotalouteen ja liikenteeseen.

Varsinais-Suomessa on hyviä esimerkkejä biotalouden tehokkaasta hyödyntämisestä. Nyt on tärkeää entistä enemmän tarttua toimeen. Erityisesti peltopohjainen biotalous saa uusia mahdollisuuksia mm. liikenteen uusiutuvan osuuden tuottamisessa. Ollaan rohkeasti liikkeellä.

Annika Saarikko, kansanedustaja Turku (kesk.)
Olavi Ala-Nissilä, kansanedustaja, Loimaa (kesk.)