Viime viikolla meillä oli TET-harjoittelijana Hilla Latukka Seinäjoen lyseon 9G -luokalta. Viikko oli todella mukava! Hilla piti ajastaan eduskunnassa päiväkirjaa.

12092272_10154270096329517_1698367641_n

Hillan päiväkirja

maanantai 28.9.

Tulin TET- harjoitteluun kansanedustaja Annika Saarikolle ja hänen avustajalleen Julia Koskiselle. Ensimmäisenä TET- päivänäni pääsin tutustumaan Keskustanuoriin. Löysin helposti perille ja sain samalla matkalla tietää niinkin tärkeän asian kuin, missä asuu kuuluisa artisti nimeltä Cheek. Suurimmaksi osaksi päivää tutustuimme rakennukseen ja parin muun tettiläisen kanssa saimme Keskustanuorten Snapchat tunnukset ja saimme laittaa videota sekä kuvia heidän sivuilleen. Päivä oli rento ja hauska.

tiistai 29.9.

Toisena TET- päivänäni pääsin tutustumaan Pikkuparlamenttiin. Löysin perille ja ensimmäisenä jouduin turvatarkastukseen kuin lentokentillä. Sitten Julia esitteli Pikkuparlamenttia, joka on aikamoinen sokkelo. Vessan hanat on siistit ja hissi jännä. Ruoka oli superhyvää ja ilmapiiri rento koko ajan. On mielenkiintoista nähdä mediasta tutut julkkikset niin läheltä. Esimerkiksi valtionvarainministeri Stubb käveli aulassa vastaan ja olin lounaalla kansanedustajien kanssa. Pääsin kättelemään myös pääministeri Juha Sipilää. Pääsin seuraamaan täysistuntoa, se oli erilaista kuin mitä tv:stä välittyy. Kaikilla kansanedustajilla tuntui olevan paljon sanottavaa, kun eivät malttaneet odottaa oma vuoroaan!

keskiviikko 30.9.

Työpäivä alkoi kymmeneltä ja pääsin saman tien seuraamaan täysistuntoa. Se oli jälleen mielenkiintoista ja joka kerta näyttää uusia puolia kansanedustajista. Kansanedustaja Arhinmäki laulaa luikautti puheeseensa sopivan sovelletun lastenlaulupätkän laulusta Täti Monika. ”Nyt on laulut laulettu”, sanoi Puhemies Lohela, kun Arhinmäki ei meinannut malttaa lopettaa. Sen jälkeen menimme syömään ja Keskustanuorilta tuli väkeä tutustumaan Eduskuntaan. Myöhemmin menimme Julian työhuoneeseen ja minä sain lukea lehtiä ja etsiä sieltä juttuja Annikasta. Iltapäivällä menimme Annikan, Julian ja ison joukon kanssa tutustumaan paperittomien klinikalle. Siellä oli tyyppejä, jotka esittelivät sitä paikkaa ja kertoivat heidän toiminnastaan. Se oli ajatuksia herättävä ja mielenkiintoinen paikka.

torstai 1.10.

Päivä alkoi puoli yhdeksältä ja ensimmäisenä menin Julian kanssa puuroaamupalalle Luonnontieteellisen museon kahvilaan. Meidät oli kutsunut joku maaseutujuttu. Puuro oli tosi hyvää ja siellä oli tyyppejä, jotka esittelivät toimintaansa ja jakoivat esitteitä. Sen jälkeen pääsin seuraamaan täysistuntoa, joka oli taas mielenkiintoinen, mutta loppua kohden alkoi väsyttää niin, että nukahdin. Mutta ei se häirinnyt ketään, parvella oli vain muutama toimittaja. Sitten mentiin Julian kanssa syömään ja jälkiruuaksi oli tolkuttoman hyvää pannukakkua. Sitten minä luin papereita kyläkoulujen historiasta ja merkkailin kohtia, joista olisi hyötyä Annikan puhetta varten. Ja lopuksi kirjoitin tätä päiväkirjaa.

perjantai 2.10.

Viimeisenä TET päivänä pääsin suoraan aamusta seuraamaan, kun kansanedustaja Antti Kaikkosta tultiin Saksasta asti haastattelemaan. Haastattelu oli englanniksi ja se meni Saksan tv:seen. Julia tuli kipeäksi, joten olin lopun päivää Antin avustajan Sonja Huttusen kanssa. Menimme kuuntelemaan jotain Suomen YK- liiton kokousta, tai jotain sellaista, jonka jälkeen söimme lounaan. Sen jälkeen menimme lukusaliin lukemaan lehtiä. Sitten käytiin Annikaa tapaamassa ja pääsinkin jo kotiin. Kiitos kaikille tästä viikosta! Oli ihan huippua. Toivottavasti nähdään joskus!