Tiedote 11.3.2015
Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Tuomo Puumala:

Keskusta vaatii hallitukselta selvyyttä toisen asteen koulutuksen 191 miljoonan euron rahoitusleikkauksiin.

Kyseessä on huonosti valmisteltu esitys, jonka vaikutuksia hallitus ei ole edes itse pystynyt arvioimaan Hallitus myös väittää, että järjestämislupien pakkohaku ja 70 miljoonan euron leikkaus olisi ollut koulutuksen saatavuutta parantanut ratkaisu. Tätä logiikkaa ei taida ymmärtää kukaan.

Suomalainen koulutuskenttä ansaitsee parempaa. Uudistuksen valmistelu on aloitettava eduskuntavaalien jälkeen puhtaalta pöydältä seuraavan hallituksen toimesta, yhdessä koulutuksen järjestäjien kanssa. Keskusta on esittänyt oman kolmen kohdan vaihtoehtonsa koulutusleikkauksille.

Tilanne on nyt kestämätön. Keskiviikkona opetusministeri sanoi suorana lähetetyssä eduskuntakeskustelussa, että rahoitusleikkaus vedetään pois. Pääministeri ilmoitti samassa keskustelussa, että ei muuten vedetä. Valtiovarainministeri haluaa neuvotella. Ketä tässä pitää ja voi uskoa? Tämä uskomaton episodi kristallisoi hallituksen epäonnistumisen ja sen, miten rikki Suomen johtaminen on.

Kun tarkoitus oli keskustella siitä, miksi rakenneuudistuksia ei saada aikaiseksi, antoivat Stubb, Rinne ja Kiuru tästä Suomen kansan silmien edessä liiankin kuvaavan esityksen.

Uudistuksia tarvitaan, mutta hallituksen pelkkä leikkausten ja lakkautusten linja on väärä. Koulutusta on kehitettävä ja myös säästöjä voidaan saada aikaan uudistamalla koulutuksen sisältöjä ja toimintatapoja. Koulutuksen työelämäyhteyttä on lisättävä, päällekkäisyyksiä ja raja-aitoja on purettava sekä tieto- ja johtamisjärjestelmät on laitettava kuntoon.