Tällä viikolla vietetään vanhustenviikkoa teemalla Ikäpolvet yhdessä. Teema on ilahduttava, sillä olemme nykyään eri sukupolvet liiaksikin omissa lokeroissamme.
Hyvä keino herätellä konkreettisesti sukupolvien kohtaamiseen on Vanhustyön keskusliiton vuosina 2011–2013 toteutettu hanke Elämänkulku ja ikäpolvet. Hankkeessa kehitettiin Neljän polven treffit -ideologiaa.
Vanhustyön keskusliitto teki osana hanketta ikäpolvitoiminnan oppaan, joka johdattaa näkemään yhteisen tekemisen mahdollisuuksia – mutta myös sen, että yhteiskuntamme on monin paikoin rakennettu ikäpolvia erottavasti. Ikäsidonnaisia ovat usein niin koulut, harrastukset kuin palvelutkin.
On terveellistä muistuttaa, että kaiken ikäiset voivat tehdä tavallisia asioita yhdessä ja saada siitä uusia näkökulmia ja sisältöä elämäänsä – oli kyse sitten kohtaamisista vaikka liikunnan, leipomisen tai taideharrastuksen parissa. Päättäjiä opas kannustaa huomioimaan rakenteellisia esteitä, jotka saattavat vaikeuttaa sukupolvien vuorovaikutusta.
Entistä pidempi elämä on yhteiskunnan suuri saavutus ja ikäihmiset kansakunnan rikkaus.
Elämän pidentyessä ja yhteiskunnan muuttuessa vanhuuskin muuttuu. Jokainen sukupolvi vanhenee omalla tavallaan, omine tarpeineen ja mahdollisuuksineen.
Väestörakenteen muutos tulee huomioida kaikessa päätöksenteossa ja päätösten vaikutuksia punnita ikäihmisten näkökulmasta.
Hallitusohjelmassa onkin panostettu merkittävästi iäkkäiden palveluiden uudistamiseen.
Ikäihmisten ja omaishoidon kärkihankkeessa toteutetaan hallituskauden aikana mittava muutosohjelma iäkkäiden palveluihin. Kotona toteutettavan hoidon ja palveluiden lisäksi uudistetaan erityisesti perhe- ja omaishoitoa.
Sen lisäksi, että yhteiskunnan tulee varautua väestön ikääntymiseen, tulisi itse kunkin hyvissä ajoin pohtia esimerkiksi sitä, millaisessa asunnossa ja asuinympäristössä voi viettää omanlaistaan elämää.
Tavoitteena on, että palvelujärjestelmä pystyy tarjoamaan monipuolisesti erilaisia asumismuotoja ja niihin liittyviä palveluita ihmisten tarpeen mukaan. Asumismuodoilla voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevästi myös vakavaan ongelmaan, yksinäisyyteen.
Parhaillaan kehitetään erilaisia yhteisöllisen asumisen muotoja, joista hyvänä esimerkkinä on Kaarinan perhehoitokylä. Jyväskylässä taas suuren suosion ovat saavuttaneet yhteisölliset asumisoikeusrivitalot.
Kärkihankkeessa tuetaan myös palvelukorttelimallien kehittämistä, joissa iäkkäät asuvat tavallisessa asunnossa ja palvelut ovat helposti saavutettavissa ja tarpeen mukaan tuotavissa asiakkaan kotiin.
Ratkaisuja yksinäisyyden selättämiseen voidaan etsiä ja löytää monipuolisesti niin erilaisten kohtaamisten helpottamisella, palvelujen kehittämisellä kuin yhteisöllisiin asumismuotoihin panostamalla. Viime kädessä jokainen meistä voi olla vanhenevan lähimmäisen tärkeä tuki.
Uskalletaan astua ikäkuilujen yli ja katsoa toisiamme silmiin.
Julkaistu Suomenmaa-lehden blogina 2.10.2017