Kansanedustajina meillä kaikilla on ollut mahdollisuus tehdä yhteistyötä kokeneen ja asiantuntevan presidenttiehdokas Matti Vanhasen kanssa vuosien ajan.

Vanhanen vastaa osaamisellaan parhaiten niihin vaatimuksiin, joita Tasavallan presidentin tehtävässä tarvitaan. Ulkopoliittinen tasapainoinen näkemyksellisyys, puolustuspolitiikan tuntemus ja  käytännön työn kautta muodostuneet kansainväliset verkostot ovat omaa luokkaansa ehdokkaiden joukossa.

Pitkä ura pääministerinä ja nyt Vanhasen hoidossa oleva eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajuus tuovat häneen sellaista uskottavuutta, osaamista ja asiantuntemusta, jota epävarma ulko- ja turvallisuuspoliittinen asia nyt mielestämme vaativat. Vanhanen sanoo selvästi, että Nato ei ole Suomen suunta.

Vanhasta on moitittu harmaaksi asiapoliitikoksi. Se on eriskummallista. Mielestämme paljon parempaa meriittiä ei tasavallan vakaaksi presidentiksi pyrkivällä ollakaan. Rapakon takana on nähtävissä toisenlainen esimerkki kansanjohtajasta, joka toimii tunnepohjalta ja räväkästi – eikä sekään taida lopputuloksena oikein miellyttää.

Vanhasen tärkein poliittinen viesti on muistuttaa Suomen jakautumisen vaaroista. Ihmisen tausta, koulutus, elämänvaihe tai asuinpaikka ei saa vaikuttaa yhteenkuuluvuuden tunteeseen. Matti Vanhasen Suomi on itsenäinen ja menestyvä Suomi – ja koko Suomi maakuntia ja maaseutua myöten.

 

Kansanedustajat (kesk.)

Olavi Ala-Nissilä

Esko Kiviranta

Annika Saarikko