Skip to main content
Yleinen

Vakaus ratkaisi

By 19.11.202217 helmikuun, 2023No Comments2 min read

Kuluneella viikolla ratkottiin hallituksen loppukauden suuntaa. Suomi ansaitsee toimintakykyisen hallituksen. Sitä en kiistä, että näkemyseroja on paljon.

Lähiajat voimme kuitenkin keskittyä ratkomaan tämän poikkeuksellisen ajan isoja asioita. Ykkösasia on yhteinen turvallisuutemme – Suomen on oltava valppaana ja hereillä koko ajan. Siksi hallituksen on jatkettava työtään.

Suomalaisten terveyspalvelut ovat koronavuosien jälkeen edelleen ruuhkautuneet. Ratkaisuja on tehtävä pitkien jonojen purkamiseksi. Erityinen huoleni kohdistuu mielenterveyspalveluihin.

Huoltovarmuuden nimissä on varmistettava kotimainen ruokaturva. Kohtuuttomat sähkön ja lannoitteiden hinnat uhkaavat maataloutta. Iso vastaus löytyy markkinoilta ja tuottajan saamasta hinnasta.

Tämän kaiken lisäksi erityinen vastuumme on pitää huolta siitä, että poikkeukselliset ajat eivät johda hallitsemattomaan velkaantumiseen.

Työtä riittää vielä paljon lähikuukausiksi niin hallitukseen kuin eduskuntaan.

Valtioneuvosto päätti tuoda eduskuntaan kymmeniä lakeja vielä käsiteltäväksi. Niiden joukosta jätettiin pois ne, joista emme hallituspuolueiden kesken löytäneet yksituumaisuutta.

Keskusta piti kiinni näkemyksistään. Olen toki harmissani siitä, että asiat etenivät vain kovan linjan kautta. Olen kuitenkin lopputulokseen tyytyväinen.

Miksi kannatimme sitä, että monet lait jäävät antamatta? Vajaat 12 vuotta eduskunnassa ovat opettaneet minulle, että vaalikauden lopulla monet asiat käyvät mutkikkaammaksi. Yksikään laki ei myöskään ollut Suomen kannalta välttämätön.

Siksi vakuutuin, ettei lakien lausuntokierroksella paljon kritiikkiä saaneita esityksiä, kuten ammatillisen koulutuksen rahoituksen uudistamista tai arvonnousuveroa ole perusteltua antaa.

Sen sijaan olisi hienoa, jos kaikkien puolueiden yhdessä kannattama yritysten tutkimukseen ja kehitystoimintaan liittyvä verokannustin voisi edetä eduskunnassa parlamentaarisen työryhmän tuella lähiaikoina. Keskustasta asia ei jää kiinni.

Vain uudistamalla Suomi voi nousta.

Pidin kiinni myös siitä, ettei autoilijoiden kustannuksia kasvateta uusilla päätöksillä. Sellainen olisi ollut ruuhkamaksujen puitelaki. En kannata ruuhkamaksuja.