Julkaistu alun perin Suomenmaassa 24.3.2015

Näyttää vahvasti siltä, että Suomen seuraavan hallitusohjelma rakentuu strategisten tavoitteiden pohjalta, tiiviiksi kokonaisuudeksi. Hyvä niin.

Keskusta on esittänyt viisi tavoitettaan Suomelle. Seuraavalle kymmenelle vuodelle kirjatut strategiset tavoitteet rakentavat hyvinvointia, osaamista ja taloudellista kestävyyttä.

Tavoitteeksi on kirjattu myös parempi julkisen sektorin johtaminen ja byrokratian purkaminen sekä digitalisaation ja kokeilujen mallimaaksi päätyminen. Kasvu nojautuu tavoitteissamme ennen kaikkea biotalouteen.

Näistä kärkiteemoista on vaaleissa vähitellen päästy puhumaan. Median ohjaamana huomio on yhä varsin vahvasti säästölistoissa ja miljardi-huutokaupassa niiden suuruudesta.

Sen sijaan turhan vähän on puhuttu puolueiden tavoitteiden taustalla olevasta visiosta. Siis siitä, millaista Suomea puolueet ovat rakentamassa – ja millaisilla arvoilla. Puolueiden ideologiat tuntien kuva unelmien Suomesta kymmenen vuoden päässä ei ole kaikilla samanlainen.

Keskustan puoluevaltuustossa olemme määritelleet vision Suomelle, siis kuvan maastamme yhteistuumin. Äkkipäätään joku voisi arvella moisten visioiden olevan pelkkää sanahelinää. Näin ei kuitenkaan ole – keskustassa tuon Suomi-kuvauksen joka sana ja teema on tarkkaan punnittu.

Visio perustuu sille, että vuonna 2025 Suomi on korjattu yhdessä kuntoon. Vision alku on konkreettinen ja pyrkii osoittamaan henkisen tilan, jota tavoittelemme. Teemme kaikkemme, että suomalaiset vetävät yhtä köyttä. Välitämme toisistamme. Luotamme toinen toisiimme.

Teemme osamme, että maan tunnelma on toiveikas ja yhä useampi meistä kokee olevansa onnellinen. Olemme ylpeitä Suomesta ja samalla avoimia maailmalle. Meidät tunnetaan sovinnon siltoja ja rauhaa rakentavina.

Erotumme muista puolueista taatusti siinä, että visiomme alkupäähän on kirjattu näkemyksemme koko Suomen voimavaroista. Haluamme, että Suomi etelästä pohjoiseen, idästä länteen on mahdollisuuksien maa.

Jokainen saa aidosti valita, minne kotinsa perustaa. Kaupan hyllyillä on kuluttajille tarjolla Suomessa tuotettua ruokaa, josta sen tuottajakin saa kelpo hinnan.

Visiosta on suoraan johdettu strategian kärkitavoite kotien hyvinvoinnista. Se tarkoittaa, että Suomi on maailman paras maa lapsille ja perheille. Vuonna 2025 isät ja äidit onnistuvat sovittamaan yhteen työn paineita ja perheen yhteistä aikaa.

Vision toteutuessa osaamme nähdä ikääntyvät kansalaiset vahvuutenamme. Eri sukupolvet kohtaavat luontevasti. Maahan muuttaneet ovat arvostettuja arjessamme.

Menestyvän ja hyvinvoivan maan peruskivenä on hyvä talouspolitiikka. Kestävässä taloudenpidossa ihmiset tekevät työtä tietäen muu muassa, että eläkettä riittää maksettavaksi myös tulevaisuudessa.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana tehtävällä sinnikkäällä työllä lopetamme elämisen yli valtion varojen. Jo nyt voi sanoa, että tavoitteen toteuttaminen ei tule olemaan helppoa.

Kymmenen vuoden päästä päättäjät voivat iltauutisille kommentoida, että ”Tarvittiin yhteistyötä ja malttia – vaikeidenkin päätösten sietämistä.”

Tämän tuloksena toivottavasti osaamistamme viedään maailmalle enemmän kuin tavaraa tänne tuodaan. Meidät tunnetaan maailmalla, kuten nytkin, koulutuksen ja kestävän kehityksen edistäjänä. Olemme edelläkävijöitä uuden luomisessa, erityisesti vihreässä taloudessa.

Joten eikun kääritän hihat ja hommiin. Visio on kirjoitettu siksi, että päätöksillämme voisimme elää sen todeksi. Visioilla puolueet myös erottuvat toisistaan.