Skip to main content
Yleinen

Purran maitovero on surkea idea

By 22.3.202425 maaliskuun, 2025No Comments3 min read

Kirjoitus julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 22.3.2024

 

Maatalousministeri ei tiedä, mitä maitolitra maksaa ja valtionvarainministeri pykää pystyyn punavihreää liha- ja maitoveroa. On aikoihin eletty.

 

Noin vuosi vaalien jälkeen alkaa pikkuhiljaa selviämään, millainen on Orpon hallituksen tärkeysjärjestys.

 

Ensin valtionvarainministeri Purra ehdotti joulun alla ruuan arvonlisäveron nostamista. Pian sen jälkeen hän nostaa esiin haittaveron transrasvoille. Käytännössä tämä tarkoittaisi haittaveroa muun muassa maidolle, juustolle, lihalle ja niin edelleen.

 

Purran haittavero kohdistuisi kaikkiin niihin erinomaisiin kotimaassa tuotettuihin tuotteisiin, joista ainakin me keskustassa olemme joka päivä ylpeitä.

 

Liha- ja maitovero on ollut aiemmin punavihervasemmiston tavoite. Keskusta on vimmatusti vastustanut sitä kaikki nämä vuodet onnistuneesti. Nyt perussuomalaiset uhkaavat tehdä siitä totta.

 

Meidän mielestämme punavihreä ajatus ihmisten lihan tai maidon kulutuksen ohjaamisesta verotuksella on huono. Kaikkien pitää saada syödä lihaa tai juoda maitoa, jos niin haluavat.

 

Liha- ja maitovero ei missään tapauksessa saa päätyä kehysriihessä toteutettavien toimenpiteiden listalle. Sen seuraukset kuluttajien arkeen ja kotimaiseen tuotantoon olisivat dramaattiset. Hinta nousisi, tuottajien ahdinko syvenisi ja samalla ulkomaiset halpatuotteet rynnisivät kaupan hyllyille.

 

Ruuan hinta on viime vuosina noussut merkittävästi. Tavalliset työssäkäyvät ihmiset ja perheet sekä pienituloiset eläkeläiset joutuvat entistä tarkemmin katsomaan kauppakorinsa sisältöä.  Heitäkö tässä pitäisi verottaa vielä lisää ruoan hintaa korottamalla?

 

Suomessa aika ajoin esiin nousee pohdinta siitä, voisiko verotuksen ratkaisuilla kannustaa ihmisiä terveellisimpiin valintoihin. Ajatus on oikea. Mutta ennemmin kuin maitoon ja lihaan, kääntäisin katseeni vaikkapa liikasokeriin. Niin tehtiin viime vaalikaudella kun rakennettiin limsavero, jossa limsan juomisen hintaa ei sinänsä ollut tavoite nostaa, vaan tehdä vero suhteellisesti korkeammaksi juomissa jossa sokeria on enemmän ja vero pienemmäksi niissä, jossa sokeria on vähemmän. Se on minusta järkeenkäypää.

 

Oma menestystarinansa ruuan ja terveyden osalta on viiden vuosikymmenen takainen Pohjois-Karjala -projekti Pekka Puskan johdolla. Siinä kansantajuisella informaatiolla saatiin ihmisten ruokavalinnat muuttumaan terveellisempään suuntaan ja sitä myöten sydän- ja verisuonitaudit vähenemään. Tätä työtä meidän pitää jatkaa – mutta ei ruuan hintaa nostamalla vaan järkevällä kansanterveystyön politiikalla.

 

Kotimainen ruoka on  puhdasta, laadukasta ja terveellistä. Sitä kannattaa kuluttaa ja sen eteen kannattaa tehdä töitä. Se on myös huoltovarmuutemme tae ja se on näinä aikoina kovan luokan juttu. Siksikin on oikein että meilläkin maanviljelijät nostavat nyt ääntään entistä voimakkaammin kuuluviin. Mitä tekee Orpon hallitus kotimaisen ruuan hyväksi?

 

Sama huolen ja protestien henki on vahva myös monessa Euroopan maassa. Ruuan tuottamisen kustannukset ovat kohonneet valtavasti. Ei ole itsestäänselvyys, että meidänkin lautasiltamme löytyy joka päivä kotimaassa tuotettua ruokaa.